Nakliyat fiyatları neden artıyor?

Son 3 aylık dönemde evden eve nakliyat sektöründe piyasada olduğu kadar abartılı olmasa da fiyatlara bir artış gözlemlemekteyiz. Fiyat artışlarında birçok sebep var ve bu makalemize sizleri artışlar konusunda bilgilendirmeye ve nakliye sektörünün bu artışlarda haklı olduğunu ikna edeceğiz.Evden eve nakliyat sektöründe taşımacılık fiyatlarını etkileyen temel faktörlerden bahsedelim:

1- Mazot fiyatları: Mazot’un litre fiyatları özellikle şehirlerarası taşımacılıklarda nakliyat fiyatını etkileyen en önemli faktördür. 2018 yılı başlarınan itibaren akaryakıt ürünlerine üst üste gelen zamlar özellikle mesafeli yollarda taşımacılık fiyatını önemli ölçüde etkilemektedir.

2- İşçilik rakamları: Taşımacılığı yapan şirket çalışanları 2018 yılı başlarından itibaren dolar kurundaki hareketliliği fırsat bilen esnafın sebep olduğu enflasyon oranındaki artıştan ötürü işçilik rakamları özellikle Mayıs 2018 itibarı ile büyük bir artış göstermiştir. İşçilik rakamları son bir yılda 2 katına çıkarak en önemli 2. etken olmayı başarmıştır.

3- Ambalajlama malzemesi: Evden eve nakliyat sektöründe ihtiyaç duyulan ambalajlama malzemeleri olan balonlu naylon, streç folyo ve koli bandı gibi malzemelerin hammadesi yurtdışından dolar bazında ithal edildiğinden ötürü son 3 aylık süreç içerisinde %100 zam geldi ve her taşımacılıklarda tercih edilen bu malzemelerdeki fiyat artışları taşımacılık fiyatlarını otomatik olarak etkilemektedir.

4- Kamyon, bakım ve yedek parça fiyatları: Kamyonların periyodik bakım masrafları, yedek parça ve lastik fiyatları son 6 aylık zaman zarfında iki katına çıkmayı başardı. Yedek parça fiyatlarındaki afaki artışlar nakliyat sektörünü komple etkilemiştir.

5- Sigorta fiyatları: Sigorta şirketleri geçtiğimiz 2 yılık zaman zarfında dalga halinde fiyatlara zam uygulamaya başlamıştır.

Kısacası Mayıs 2018 itibarı ile döviz kurlarındaki ani yükselişin sebep olduğu enflasyon ile Türk Lirası hızlı bir şekilde değer kaybetmiş ve bu değer kaybı nakliyat sektörünü başta olmak üzere tüm evden eve nakliyat sektörünü yaralamıştır.

Piyasa şartlarına en kısa sürede müdahale edilmezse taşımacılık fiyatlarındaki artışın önüne geçmek imkansız hale gelecektir. Zor şartlar hem nakliyecileri hem nakliya ihtiyacı olan şahıs ve şirketleri zor duruma düşürmektedir. 2018 itibarı ile nakliyat sektöründe kredi kartı ile ödeme yapmak isteyen veya senet ile eşyasını taşıtmak isteyen kişilerin sayısı çok fazla artış göstermiştir. Dileriz sorunlar en kısa sürede çözülerek piyasa şartları normal hale döner.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir